Pripravený na Brexit – preprava tovaru do Anglicka

Aj keď nastal Brexit, logistika si nájde v každých časoch spôsob ako zabezpečovať prepravu tovaru. Pár dobrých odporúčaní kým sa vydáte na cestu, je vhodné byť vopred informovaný a mať aktuálne informácie aj v súvislosti s epidémiou COVID 19.

Napriek dohode o voľnom obchode odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie samotný Brexit ovplyvní aj podniky a firmy z EÚ obchodujúce na území Spojeného kráľovstva.

Preprava tovaru a brexit

Či už potrebujete riešiť medzinárodnú nákladnú autodopravu, alebo kuriérsku prepravu balíkov na územie Spojeného kráľovstva, mohlo by vás zaujímať, čo musia prevádzkovatelia nákladných vozidiel v Spojenom kráľovstve urobiť, aby mohli vykonávať medzinárodnú nákladnú cestnú dopravu.

Logway a Brexit

V spoločnosti Logway sme vždy pripravení na akýkoľvek vyvíjajúci sa výsledok rokovaní o brexite, ale zároveň si uvedomujeme, že mnohé podniky sa teraz budú musieť vyrovnávať s novými colnými postupmi, čo pre ich zásielky znamená brexit.

January 2021 – Pravidlá o pôvode tovaru

Spojené kráľovstvo a EÚ sa dohodli na 12-mesačnej odkladnej lehote na vybavovanie „pravidiel pôvodu“, čím sa zmiernilo administratívne zaťaženie spoločností, ktoré vyvážajú do EÚ.

Ochranná lehota znamená, že podniky nebudú musieť do roku 2022 vypĺňať doklady potvrdzujúce, že ich tovar sa vyrába lokálne.

Testovanie COVID-19

Pred prekročením hranice do určitých krajín musíte podstúpiť negatívny test na prítomnosť koronavírusu (COVID-19).

Ak máte namierené s prepravou do Anglicka, musíte sa podrobiť testu COVID-19, ak zostanete dlhšie ako 2 dni.

Zistite viac o testovaní COVID-19 pre dopravcov. Nájdite stránky, kde vodiči nákladných vozidiel a autokarov môžu získať bezplatné testy COVID-19 a kontrolovať svoje dokumenty na prepravu tovaru do EÚ.

Bezplatné testovanie COVID je k dispozícii pre vodičov a posádku ťažkých nákladných vozidiel, ľahkých nákladných vozidiel a dodávkových vozidiel na väčšine poradenských serverov pre dopravu.